Migrate – η κρίση φωτογραφίζεται..

Vassilis Mathioudakis

Vassilis Mathioudakis

Εν μέσω την ανθρώπινης κρίσης που βιώνει η κοινωνία αυτή την εποχή, η καλλιτεχνική έκφραση δεν θα μπορούσε να μένει ανεπηρέαστη κι ανέπαφη των συνθηκών και των ιστορικών στιγμών που διαδραμαντίζονται, όπως δεν ύπηρξε και ποτέ άλλοτε.

Βάση αυτού, και προσπαθώντας να “αποκωδικοποιήσει το σπασμένο τηλέφωνο” που παρουσιάζεται μέσω των Μ.Μ.Ε. , η Unicef μαζί με την NEXTGen του Λονδίνου και το Impossible Project, δημιούργησαν ένα φωτογραφικό project με οχτώ διεθνείς καλλιτέχνες : την Alice Aedy, το Cyrus Mahboubian, την Ellie Kealey, το Jack Harries, τον Tom Skipp, τη Rhiannon Adam, το Vassilis Mathioudakis και το Wolf James, στοχεύοντας σε μια ρεαλιστική κι ουσιαστική προσέγγιση της καθημερινότητας των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τη χώρα τους για ένα καλύτερο αύριο. 

Κατά κύριο λόγο, τα συνήθη δημοσιεύματα και ρεπορτάζ για τη ζωή των προσφύγων και μεταναστών αναλώνονται στις κακουχίες και στα πολιτικά αίτια, χωρίς να γίνεται ορατή η οδοποιώς διαφορά ανάμεσα στη δημοσιογραφική είδηση-πρωτοσέλιδο και στην πραγματικότητα. Ο σύγχρονος άνθρωπος αναγνωρίζει το μεταναστευτικό ζήτημα σχεδόν σαν κοινωνικοπολιτική ανωμαλία των ημερών και οριακά ξεχνάει την ανθρώπινη παρουσία. Τα παιδιά, τους ενήλικες, τη γυναικεία φιγούρα, τους ηλικιωμένους, τα όνειρα και τις φιλοδοξίες που χάθηκαν όταν εγκατέλειψαν την πατρίδα τους, αλλά και της προσπάθειά τους να τα ξαναχτίσουν.

Στις παρακάτω φωτογραφίες, και πολύ περισσότερο στο σύνολο της έκθεσης, οι φωτογράφοι έχουν αποτυπώσει την καθημερινότητα, τις συνήθειές τους, τα χαμόγελα των παιδιών που δεν παύουν ποτέ και τους χώρους διαβίωσής τους.

Μέσα από τη φυσικότητα και την απλότητα, οι συγκεκριμένες φωτογραφίες δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κυρίως ως μια ιστορική βάση, αλλά περισσότερο ως σημάδι των καιρών για να μην ξεχνάμε πως πέρα από τον τίτλο “μετανάστασης ή πρόσφυγας” υπάρχει πάντα η ταυτότητα “άνθρωπος”. 

Vassilis Mathioudakis

Vassilis Mathioudakis

Σταθμοί των καλλιτεχνών υπήρξαν οι προσφυγικοί καταυλισμοί ανά την Ευρώπη, όπου η ζωή κυλά απομονωμένα μα τόσο όμοια με των υπόλοιπων ανθρώπων. Οι καλλιτέχνες τονίζουν πως ο άνθρωπος της μεγαλούπολης βρίσκεται αποξενωμένος από την αληθινή μορφή των προβλημάτων, ενημερώνεται επιφανειακά κάθε μέρα από τα Μ.Μ.Ε. αλλά χάνει την ουσία.  Άθελα και μη, η συγχρόνη κοινωνία βομβαρδίζεται με πληροφορίες για όλο τον κόσμο με θλιβερό αποτέλεσμα στο τέλος να εξοικοιώνεται με όλες τις καταστάσεις, να παίρνει απόσταση, εφόσων συμβαίνουν κάπου αλλού – σε κάποιον άλλο,  και να ξεχνάει πως σε όποιον κι αν συμβαίνουν πρωταγωνιστής παραμένει ο άνθρωπος – ένας σαν όλους “εμάς”. Οι συμμετέχοντας φωτογράφοι είχαν ως στόχο να αποδείξουν πως ο δυτικός κόσμος κι οι “νεόφερτοι ξένοι”, πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν μέσα σε κακουχίες, παραμένουν όντα με ίδιες ανάγκες κι επιθυμίες.

Ο Tom Skipp τράβηξε τις παρακάτω φωτογραφίες στο πρώτο διεθνώς αναγνωρισμένο camp προσφύγων στη Γαλλία, κοντά στην πόλη Dunkerque, “Grande Synthe”. Ο ίδιος υπογραμίζει την αίσθηση της ανθρωπιάς που βιώσε σ’αυτό το χώρο λέγοντας ” I really like this photograph because it shows that even in a refugee camp, everyday things do happen. People are people. – Μ’αρέσει πραγματικά αυτή η φωτογραφία διότι δείχνει πως ακόμα και σ’έναν προσφυγικό καταυλισμό συμβαίνουν καθημερινά πράγματα. Οι άνθρωποι είναι άνθρωποι.” 

Tom Skipp

Στην πραγματικότητα ο στόχος αυτού του επιτεύματος ήταν η ανθρώπινη νότα, η επικοινωνία κι η αποτύπωση της καθημερινότητας αυτών που έχουν αφήσει πίσω κάθετι οικείο και προσπαθούν να χτίσουν τη ζωής τους από το μηδέν. 

Debbie Scanlan

Debbie Scanlan

Το μέσο που επιλέχθηκε για την πραγματοποίηση αυτού του πρότζεκτ ήταν η αγαπημένη μηχανή Polaroïd. Η στιγμαία κάμερα που δεν ποντάρει σε στημένες σκηνές, αλλά περισσότερο στην επικοινωνία των φωτογράφων με τα μοντέλα και τον αυθορμιτισμό, ήταν ο ιδανικός τρόπος να φωτογραφηθούν αυτοί οι άνθρωποι τη στιγμή που μιλούν, κινούνται ή απλά συνεχίζουν την καθημερινοτητά τους. Η ποιότητα των εικόνων όπως ήταν φυσικό, δεν είναι της υψηλότερης ανάλυσης, αλλά η ουσία είναι πως μπορούν να μιλήσουν από μόνες τους, δίνοντας ζωή σε μια κατάσταση που όλοι γνωρίζουμε αλλά κανείς δεν ακουμπά. 

Η Ellie Kealey ακολούθησε μια δικιά της καλλιτεχνική προσέγγιση προσπαθώντας να ξεδιπλώσει παράλληλα και την προσωπική ιστορία του κάθε παρουσιαζόμενου. Πρωταρχικός στόχος της ήταν ο άνθρωπος κι η ζωή του έχοντας σαν αποτέλεσμα αποσπασματικές λήψεις κατά την αφήγηση. Μ’αυτό τον τρόπο κατάφερε να αποτυπώσει τα βαθύτερα συναισθήματα και βιώματων των μοντέλων της. 

Ellie Kealey

Cyrus Mahboubian, ένας από τους βασικούς συντελεστές και συμμετέχων φωτογραφός του έργου, εξηγεί όσο αναφορά τη χρήση στιγμιαίου φίλμ, “ the interaction with the subject becomes more personal, shooting fewer pictures, talking more –  η αλληλεπίδραση με το αντίκειμενο γίνεται πιο προσωπική,  φωτογραφίζεις λιγότερο, μιλάς περισσότερο”.

Alice Aedy

Alice Aedy

Κάθε καλλιτέχνης ακολούθησε το δικό του δρόμο για να παρουσιάσει το θέμα της μετανάστευσης, αλλά η μοναδική κοινή γραμμή υπήρξε η ανθρωπιστική προσέγγισης ενός τόσο λεπτού ζητήματος. Η θέληση να δοθεί ένα πρόσωπο δίπλα στη λεζάντα του προσφυγικού και μια ανθρώπινη, οικεία φιγούρα που βιώνει τις κακουχίες. 

Στα πλαίσια αυτού του εγχειρήματος ονόματι Migrate/ Μετανάστευση, δημιουργήθηκε η έκθεση που φιλοξενείται από σήμερα 31/08/2017 έως τις 2/09/2017 στη λονδρέζικη γκαλερί Omeara, καθώς και κατάλογος που θα πωλείται online μέσω της Unicef, συλλέγοντας οικονομικούς πόρους προς στήριξη των μεταναστών και προσφύγων.

Για περισσότερες πληροφοριές όσο αναφορά την έκθεση, αλλά και τον κατάλογο που θα εκδοθεί με τις φωτογραφίες μπορείτε να βρείτε στα παρακάτω sites :

FR: http://www.exponaute.com/magazine/2017/08/29/la-crise-migratoire-capturee-par-le-polaroid-un-projet-artistique-touchant/

EN: https://www.theguardian.com/artanddesign/gallery/2017/aug/26/moments-in-migration-polaroids-from-the-refugee-crisis-in-pictures

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: