Μάσκες και βατραχοπέδιλα…

Νέο εξοπλοσμό καταδύσεων θα πρέπει να προμηθευτούμε διότι το πρώτο ενάλιο μουσείο είναι γεγονός. Το πρώτο μεγάλο λοιπόν μουσείο κάτω από το νερό είναι γεγονός, παρουσιάζοντας γύρω στα 300 γλυπτά με ανθρώπινες φιγούρες που έχουν τοποθετηθεί 14 μέτρα στο βάθος.

Museo Atlantico Lanzarote - Jason deCaire Taylor.jpg

museoatlanticolanzarote1.jpg

Στο νησί της  Lanzarote στο αρχιπέλαγος των Κανάριων νήσων : γλυπτά φτιαγμένα από υλικά που δεν μολύνουν το περιβάλλον, χρειάστηκαν τριά χρόνια για να ολοκληρωθούν, αλλά τώρα είναι έτοιμα να πάρουν τη θέση που τους αξίζει.

maxpeoplefr049634.jpg

Μεγαλωμένος στη Μαλαισία, βρίσκεται εξαιρετικά ευαισθητοποιημένος σε θέματα περιβάλλοντος, και συνάμα εξοικιωμένος με ότι αφορά τη προστασία του θαλάσσιου βυθού.

jason-decaires-taylor-un-artiste-qui-se-mouille,M246284.jpgΔηλαδη, σε επόμενο βήμα, πέρα από την ομορφία, τα κίνητρα του έχουν ΠΡΑΣΙΝΟ χρώμα, έτσι ώστε να καταφέρει να δημιουργήσει γλυπτά φιλικά προς το περιβάλλον, μη ρυπογόνα, τεχνητών υφάλων για καταφύγιο άγριας ζωής κι υδρόβια χλωρίδα.

Πέρα από την φυσική τέχνη που συμμετέχουν σ’αυτό το μουσείο, με τα μπιζού της φύσης με κοράλλια, κοχύλια, φύκια και ψάρια, όλα μαζί δημιουργούν μοναδικά φόντα.

Ένα ακόμα στοιχείο, είναι πως τα πρόσωπα κι οι φιγούρες είναι κατ’εικόνα κι ομοιώση στος κατοίκους του νησιού Lanzarote. Μαυτό τον τρόπο, ο καλλιτέχνης καταφέρνει να αγγίξει πέρα από τους θεατούς και τους ίδιους τους κατοίκους για την πολιτιστική κληρονομιά τους.

Museo Atlantico Lanzarote - Jasos deCaire Taylor.jpgΟ καλλιτέχνης λέει : «  ελπίζω ότι το Museo Atlantico Lanzarote θα είνια μια μετάβαση σε έναν άλλο κόσμο, παίρνοντας μαζί και το κοινό που μ’αυτό το τρόπο θα γνωρίσει καλύτερα το θαλάσσιο περιβάλλον που μας χρειάζεται και το χρειαζόμαστε ».

Για πρώτη φορά ο γλύπτης, κάνει κάτι διαφορετικό. Δεν είναι απλά ένα στήσιμο γλυπτών, είναι ένα αρχιτεκτονικό έργο που δημιουργεί την αίσθηση ενός υποθαλάσσιου κήπου μαζεμένος από ένα μακρύ τοίχο των 30 μέτρων. Μαζί με τη μαγική διαφορετικά του Ατλαντικού οικοσυστήματος και της Καραϊβικής Θάλασσας με τα άπειρα μπλε.

64981feead2d62ef61a4986ef0b83a96.jpg

Η ουσία όμως αυτού του επιτεύγματος ποια είναι ? Να δούμε κατά μάτα τα ανθρώπινα προβλήματα, κάθε φύσης. Η κλιματική αλλάγη όπως κι η μετανάστευτη συνδέονται κάτω από το νερό, γκρούπ από αγάλματα που τοποθετούνται στο βυθό.

Δυστυχώς, δεν επισκέφτηκα το ίδιο το μουσείο – αλλά είχα την ευκαρία να βρω το βίντεο που φτιάχτκε επ’ευκαρίας αυτού του εγχειρήματος.

Μ’αυτό τον τρόπο, προφανώς δεν το βίωσα, αλλά ένιωσα να το καταλαβαίνω καλύτερα : https://video.vice.com/fr/video/building-the-worlds-largest-underwater-sculpture/55e73107757267250bd20c03

4952064_6_a1c2_l-artiste-britannique-jason-decaires-taylor_8ac64be0e5c848007a97d89e1a146aaf.jpg

YES ! Αυτό είναι το προσωπικό site του καλλιτέχνη Jason deCaires Taylor που πραγματικά αξίζει μια δεύτερη ματιά ! : http://www.underwatersculpture.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: