Regards Coupables : ένοχα βλέμματα, ματιές και μυστικά …

Η νέα τάξη πραγμάτων στην αισθητική της σύγχρονης τέχνης, οδεύει προς την απόλυτη αποκρυστάλλωση της ερωτικής έκφρασης. Το σεξ δεν ανήκει πια στα ταμπού της ιστορίας, αλλά λαμβάνει χώρο στην καθημερινότητά μας κι οι καλλιτέχνες δεν κλείνουν τα μάτια σ’αυτό. Γίνονται πιο ειλικρινείς κι άμεσοι, διαγράφοντας το κατεστημένο -και μη- των εικόνων.

Τιπότα δεν μπορεί να θεωρηθεί προσβλητικό, ειδικά όταν γίνεται με τόσο φυσικό κι απλό τρόπο. Άλλωστε η ιστορία της γυμνής εικονογραφίας μας αποδεικνύει πως, παρότι η μεσαιωνική και μοντέρνα κοινωνία δαιμονοποίησε τη γυμνή σιλουέτα, όλοι οι καλλιτέχνες έψαχναν μια δικαιολογία για να την εξερευνήσουν και να την αναπαράγουν. Προχωρώντας λοιπόν στην εξέλιξη της ιστορίας, η σύγχρονη κοινωνία δείχνει και υπογραμμίζει θα έλεγα, πως δεν ντρέπεται και δεν θέλει δικαιολογίες. Το σεξ ανήκει στην καθημερινότητά μας και το γυμνό κορμί κάθε άλλο από προσβλητικό είναι.

Αυτό είναι το νέο μήνυμα που ακολουθούν πολλοί καλλιτέχνες στην εποχή μας. Βοηθούμενοι από τα social media, που είναι καθοριστικής σημασίας σ’αυτήν την εξέλιξη, κάνοντας τα πλαίσια του επιτρεπτού (και μη) θωλά και σχεδόν άγνωστα, οι καλλιτέχνες καθημερινά γεμίζουν τις σελίδες τους με μικρές ενέσεις αδρεναλίνης.

Ένας από τους δημοφιλέστερους Γάλλους δημιουργούς είναι ο ανερχόμενος Regards Coupables (ένοχα βλέμματα) που δεν κάνει τίποτα άλλο πέρα από το να απενοχοποιεί ό,τι βλέπει και φαντάζεται.

Ένας νέος άντρας που ζει στο Παρίσι, πλησιάζει τα τριάντα, είναι καλλιτεχνικός παραγωγός κι εν δυνάμει καλλιτέχνης μας παρουσιάζει μέσα από τους προσωπικούς του λογαριασμούς την ερωτική πλευρά στις απλές, καθημερινές κινήσεις.

17310470_578059425722437_1773139467_o
I’M BORED TAKE OFF YOUR CLOTHES

Με ένα σχεδόν ηδονοβλεπτικό τρόπο, ο παριζιάνος Regards Coupables δεν μας σοκάρει καθόλου με την τέχνη του, χρησιμοποιώντας την απλότητα του λευκού φόντου και των μαύρων γραμμών,  παρουσιάζει τον κατά τ’ άλλα τρυφερό του κόσμο.

17269663_578059555722424_193821729_o

Σκίτσα με τις στιγμές όλων μας, τρυφέρες, προσωπικές, ερωτικές, σχεδόν σεξουαλικές ( δεδομένου πως το Instagram είχε πρόσφατα μπλοκάρει το λογαριασμό του λόγω προσβλητικού υλικού ), τριγυρνούν παντού στο διαδίκτυο, θυμίζοντάς μας την απολαυστική απεικόνιση των ερωτικών λεπτών μέσα στην καθημερινότητα.

Ξεκινώντας την καριέρα του σχεδόν κατά τύχη, βρίσκει πλέον τη θέση του στα social media. Το Μάρτιο του 2015, έχοντας σχέση με κάποια tattoo artist, μπαίνει στο παιχνίδι της δερματοστιξίας. Δημιουργεί τα δικά του σχέδια και τα ποστάρει στον πρώτο του λογαριασμό στο Instagram, πιθανότατα πιο πολύ για προσωπική ικανοποιήση κι αναγνώριση.

17328235_578059605722419_1272644830_n

Η αγάπη του για το γυναικείο, κυρίως, σώμα (όπως ο ίδιος παραδέχεται) δεν αργεί να του προσφέρει την επιτυχία, το προσωπικό του στυλ κερδίζει το κοινό και τα έργα του γίνονται εικόνες στο Internet, κάρτ ποστάλ, μπλουζάκια μέχρι και πραγματικά τατουάζ, που πλέον συλλέγει και σε ξεχωριστό λογαριασμό στο Instagram.

17327911_578059642389082_134846728_n

Με τον αξιοσημειώτο αριθμό των σχεδόν 100.000 followers μιλάμε για μια δεδομένη νέα τάξη πραγμάτων στην ερωτική αισθητική των social media και της σύγχρονης τέχνης.

Η απλότητα είναι μάλλον το κλειδί της επιτυχίας του, όπως επίσης κι οι βάσεις που λάμβανε από μικρός και τον έκαναν σχεδόν ένα λάτρη της γυναικείας φύσης.

Ο ίδιος αποκαλύπτει πως από μικρή ηλικία ήρθε σε έπαφη με τις ηρωίδες του, μέσω των κόμικς που υπήρχαν στο σπίτι, όπως έργα του Μίλο Μανάρα,του Ένκι Μπιλάλ, του Γκουίντο Κρέπαξ κι άλλων που εδραιώθηκαν στην φαντασία του.

Το κορίτσι της διπλανής πόρτας που παρουσιάζει ο ίδιος καθημερινά στα μικρά και προσεγμένα του σκίτσα, θυμίζει ένα κράμα από τη θηλυκότητα της Μπριζίτ Μπαρντό και τη δύναμη της Wonder Woman.

70830

Ένα από τα πιο γνωστά του σκίτσα, το Stay with me Forever, αποτυπώνει τη στιγμή (σχεδόν) της αλήθειας για τα δύο φύλα. Δύο φιγούρες, μια φράση κι η πραγματικότητα της γυναικείας φύσης παίρνουν μορφή χιομοριστικά, μέσα από αυτή την εικόνα.

Βέβαια, το έργο του δεν είναι μόνο οι απλές καθημερινές στιγμές, αλλά κι οι προσωπικές, πολύ προσωπικές που εκφράζουν τον έρωτα και το πάθος. Αναμφισβήτητο κομμάτι της δημιουργικότητας κι έμπνευσής του είναι το σεξ, κάτι που μάλλον φαίνεται να εδραιώνει τη θέση του, πλέον, στην αισθητική των social media.

17274376_578059705722409_533331841_n

Ο ερωτισμός είναι προ των πυλών κι οι καλλιτέχνες δεν κλείνουν τα μάτια σ’αυτό- άλλωστε η τέχνη ήταν πάντα συνυφασμένη της ελευθερίας.

Η Γαλλία ως κυρίαρχη δύναμη στις τέχνες, παρουσιάζει ακόμα ένα λογαριασμό με ερωτικές στιγμές που έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στο διαδίκτυο.

Με χιουμοριστικό εώς και σαρκαστικό τρόπο, ο άγνωστος, μέχρι στιγμής, δημιουργός των Petites Luxures έχει συνεπάρει ήδη το Instagram μετρώντας πάνω από 300.000 followers.

17274067_578059742389072_508771371_n

Μικρές εικόνες, καθαρά ερωτικές, με λεζάντες άλλοτε στα γαλλικά, άλλοτε στα αγγλικά, ξεπηδούν στο Instagram και Tumblr, χωρίς συγκεκριμένο λόγο και μορφή, απλά για να μας κάνουν μια τονωτική ένεση μέσα στην καθημερινότητά μας.

17327900_578059759055737_1405941670_n

Για ακόμα μια φορά, οι υποστηρικτές αγοράζουν τα έργα, τα φορούν σε μπλουζάκια και τα κάνουν τατουάζ.

Ίδια πορεία ακολουθεί κι η Safia Bahmed Schwartz, σχεδιάστρια ρούχων, μουσική παραγωγός και βέβαια ερωτική καλλιτέχνης του διαδικτύου. Παρουσιάζει το δικό της τρόπο να ζει τον έρωτα μέσα από σχέδια έντονα και πολύ πολύ ιδιαίτερα, δεν ντρέπεται να ακουμπήσει όλες τις πτυχές του κορμιού μιας γυναίκας.

17327794_578059779055735_1194610002_n

O Regards Coupables, ο/η Petites Luxures όπως και η Safia Bahmed Schwartz ανήκουν στη νέα γενιά καλλιτεχνών, που δεν φοβάται να εμπνευστεί και να δημιουργήσει, μέσα από τις πτυχές του ανθρώπινου κορμιού και της σωματικής επαφής.

Ο λόγος που όλοι αυτοί οι λογαριασμοί έχουν τέτοια επιτυχία ;

Ίσως δεν είμαστε τόσο σεμνότυφοι όσο νομίζουμε, ίσως η ηδονή να βλέπουμε τα πάντα από την κλειδαρότρυπα ικανοποιείται μέσα από αυτά τα σχέδια ή ίσως ακόμα η απλή προσέγγιση στην ερωτική μας φύση να είναι η λύση για την ίδια της την αποδοχή. Σε κάθε περίπτωση η κοινωνία χρειαζόταν κάποιον – κάποιους να κάνουν πάλι την αρχή, για να μπορεί ο κόσμος να βρίσκει στην τέχνη πάντα ένα καταφύγιο οικεία και προσιτό.

YES! Μπορείτε να τους βρείτε :

  • Regards Coupables

http://regardscoupables.tumblr.com

  • Petites Luxures

http://petitesluxures.bigcartel.com

  • Safia Bahmed Schwartz

https://www.instagram.com/safiabahmedschwartz

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: